Hoe ontstaat hielpijn, wat is de oorzaak van hielpijn, waar ontstaat hielpijn, bij wie onstaat deze pijn, waarom en wanneer. Wat kan helpen bij hielpijn. Hoe kunnen deze klachten verminderen en voorkomen worden? Relevante vragen met betrekking tot hielpijn, een overzicht... .
Hielpijn kenmerken: · zeer vaak startpijn: de eerste stappen uit bed zijn pijnlijk; · langdurig zitten (bijv. Lezen of kijken naar tv) en daarna terug rechtstaan is pijnlijk; · de pijn kan localiseren op verschillende plaatsen: onder de hiel, de binnenkant- en de buitenkant van de hiel; · pijn bij pressure of druk recht de hiel, soms bij druk over de voetboog; · pijn onder belasting (lopen/ staan/ springen) Verschillende soorten hielpijn: hielpijn kan veroorzaakt worden door drie verschillende soorten ontstekingen :
· bij fasciitis plantaris is er sprake van een ontsteking van het peesblad onder de voet; · bij hielspoor is er sprake van irritatie van het peesblad onder de voet. Op een hogere leeftijd of na een langere periode van klachten kan zich een zogenaamd ‘kalkhaakje’ onder de hiel vormen (= hielspoor). De meerderheid van oudere mensen heeft een hielspoor, middelmatige leeftijd en sommige jonge mensen heeft dit ook wat lang niet altijd tot klachten hoeft te leiden; · fasciose plantaris, fasciitis plantaris oftewel hielspoor veroorzaken overeenkomstige klachten rond de hiel; Oorzaken hielpijn: De oorzaak van hielpijn kan teruggevonden worden in een onevenwicht tussen de intrinsieke factoren (de belasbaarheid van uw lichaam, ofwel hoeveel belasting kan uw hiel aan?) en extrinsieke factoren (omgevingsfactoren bijv. Slecht schoeisel, oneven ondergrond, té veel en onvoorbereid een belasting uitgevoerd etc... . ) Een irritatie van dit peesblad kan worden veroorzaakt door: · overmatige spanning in de kuit of verkrampingen in de kuit (intrinsiek); · verandering van schoeisel of ondergrond (extrinsiek); · lichte standsafwijking van de voeten (holvoet/ platvoet) (intrinsiek); · verminderde beweeglijkheid enkel (heffenvoet) (intrinsiek); · hard op hak terecht komen (intrinsiek); · overbelasting: in korte tijd te veel/ te snel gelopen (extrinsiek); · overgewicht; Wat kunt u zelf doen om uw hielpijn onder controle te krijgen? Meestal klopt uw intuïtie om minder actief te zijn zodat uw lichaam zich kan herstellen. U voelt wanneer uw lichaam een signaal af gaat geven in de vorm van pijn. Dit betekent vaak dat de belastbaarheid van, in dit geval uw hiel en voet, wordt overschreden. De rem induwen en een stapje terug nemen is vaak voldoende om uw lichaam te laten herstellen. U kunt bijvoorbeeld een training inkorten, of een alternatieve training aanvatten (om te conditie toch op peil houden). Vaak zult u ook anders beginnen stappen (compensatie) zodat u minder pijn heeft. Wees echter voorzichtig, want anders stappen betekend minder efficient stappen. Andere structuren zullen dan meer belast worden (bijv. Knie, heup) en u kunt secundaire klachten bekomen. Praktische adviezen · draag goede schoenen:
· Met rekoefeningen moet u voorzichtig zijn, soms kunt u meer kwaad dan goed doen. Voer geen rekoefeningen uit zonder vooraf advies van de kinesitherapeut of podoloog · U kunt een fllesje met water (materiaal: plastic. Let op voor glas à breken!!), een golf- of tennisbal, zo kunt u de voetspieren laten ontspannen door de voetzool erop zetten en rollen; · op het zand op blote voeten lopen (niet aangeraden voor diabetespatienten!!) Bewegen Een lichaam in beweging, is een gezond lichaam. Dit geld voor de toestand van uw spieren- en gewrichten maar is van belang voor een gezond lichaam. Voldoet u aan de norm voor gezond bewegen? 5x/week min. 30min. matig intensieve lichaamsbeweging. Wat kan de podoloog voor u betekenen? Uit het gang-en loopanalyse, biomechanisch onderzoek, druktemetingen dmv. Rsscan en bekkentorsie meting zal naar voren komen met welke therapie u het beste geholpen bent. U kunt dan denken aan: bijv. Zooltherapie ter correctie van het totaal lichaams statiek, schoenadvies, oefentherapie en indien nodig multidisciplinair aan het werk gaan met de huisarts en kinesitherapeut. Met uw podoloog gaat u opzoek naar voornamelijk de oorzaak van de hielpijn. Daarenboven is een belangrijk onderdeel van de behandeling het verminderen van de pijn, hier kunnen verschillende methoden voor worden ingezet zoals normale taping, fysiotaping, shoenaanpassing en oefentherapie. Daarbij zal uw podoloog zich richten op adviezen met betrekking tot het oefenen en bewegen van uw enkel en voet. In samenspraak met de kinesitherapeut kan men ook gericht zijn op het normaliseren van spierspanning, de kinesist zal de spieren rondom de enkel en hiel stabiliseren. De podoloog zal uw totaal lichaamsconcept optimaliseren.
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Auteur: Berat DemajIk ben podoloog met een knipoogje naar sporters die zowel recreatief als op topsport niveau functioneren. Zelf een Fervente sporter. Ik kan erg genieten van boeken en muziek. Ik speel zelf een paar instrumenten. Mijn vrije tijd spendeer ik (graag! :-) ) met mijn vrouw (Sara) en kind (Rubin 5jrj). Als hobby bestudeer ik nu reeds een paar jaar hoe mijn eigen lichaam reageert op bepaalde sporten en bepaalde types voeding en supplementen. Ik volg dan specifieke lichaamsparameters op. Een menselijk proefkonijn dus :-) Archives
Februari 2017
Categories |